måndag 27 augusti 2012

Yttrandefrihet! Så länge det inte gäller feminism...

Något som jag noterar mycket när jag "roar" mig med att läsa folks kommentarer på till exempel Aftonbladets hemsida är hur de allra flesta trycker på rätten att uttrycka sig. Detta kallas Yttrandefrihet. I Sverige har man rätt att äga en åsikt och uttrycka den. Det betyder inte att man får säga exakt vad man vill, om man säger något som kränker någon annan blir det till ett brott. Något som inte diskuteras lika sällan.

Den sortens artiklar, kolumner och diverse skriverier som blir som mest kommenterade är de som har den minsta likheten med feminism. Sedan om det är det artikeln handlar om eller inte är det ingen som bryr sig om. Uppenbarligen. De allra flesta som kommenterar har anti-feministiska åsikter, de få som inte har det drunknar och försvinner oftast i havet. De allra flesta som uttrycker anti-feministiska åsikter är män. Några enstaka kvinnor finns med bland kommentarerna och majoriteten av den minoriteten står på kvinnornas sida, den feministiska sidan. Några enstaka män vågar vända sig mot vågen och säga emot sina manliga kamrater.

Det vanligaste knepet är att förlöjliga debatten, påstå att den är onödig eller barnslig. Oftast är de inte så lite ohövliga. Något som gör framväxten av en vettig diskussion helt omöjlig. Därefter börjar många beskylla varandra för att bruka våld på yttrandefriheten. Vanligtvis artikelförfattaren eller kolumnisten. Ett fenomen som i sig är mycket intressant, eller snarare en åsikt.

Att ifrågasätta ett anti-feministiskt yttrande är att göra våld på yttrandefriheten. Att hindra någon från att uttrycka sin åsikt. Bara för att man inte håller med? Betyder inte det i sak att man hindrar någon från att uttrycka sin åsikt om någons anti-feministiska åsikter? Att ha frihet betyder att man är fri att göra vad man vill. Det betyder att man har rättigheter, men också skyldigheter. Yttrandefrihet innebär alltså att du får ha en åsikt och du får uttrycka den. Det innebär också att du måste acceptera om någon har en åsikt som går i stick och stäv med din. Att någon har rätt att ifrågasätta din åsikt med din egen.

I en vanlig diskussion skulle vi nog respektera detta faktum, men inte när det kommer till feministiska frågor. Feministiska frågor förminskas, de är konspirationer, ett hot mot yttrandefriheten. Med tanke på alla som uttrycker sina åsikter om feminism är det faktiskt rätt förvånande att påstå att man inte får ha anti-feministiska åsikter. De är ju de enda som syns. Nästan.

Om man har sagt någonting som andra tyckte var rätt dumt sagt, då måste man ju acceptera att de säger ifrån. Att de inte håller med. Annars hindrar man ju dem från att uttrycka sin åsikt. Även om det är feministiska åsikter. Sedan kan man ha en hel lång diskussion om vad som räknas som feministiska åsikter.
Att tycka att man och kvinnor ska ha samma rättigheter, samma skyldigheter, samma möjligheter och samma värde. Om det är det som är en feministisk åsikt. Då står jag bakom den vilken dag som helst, för det är ju faktiskt det feminism egentligen handlar trots allt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar