söndag 12 augusti 2012

"Värt att vänta på!" Att sluta skämmas för sig själv?

Under veckan har jag läst två artiklar i Aftonbladet som på samma gång inte har något att göra med varandra samtidigt som de har allt att göra med varandra. Jag reagerade ganska starkt på båda artiklarna. Inte så mycket för deras innehåll utan för det samhälle de speglar. Den ena artikeln handlade om en flicka som hade genomgått en plastikoperation för att hon mobbades på grund av sitt utseende. Den andra artikeln handlade om ett gäng kristna ungdomsförbund gått samman och gett ut en folder som uppmanar unga att inte onanera. Ska nämna på en gång att jag själv är kristen och att detta därför inte är en kritik mot kristna och kristna samfund!

I den första artikeln så är det utseendet som är i fokus. En flicka har utstående öron och blir därför retad. Lösningen blir till sist en plastikoperation, denne betalas genom en fond. Opererande läkare uttalade sig att han inte utförde ingreppet därför att hon var mobbad utan därför att hon hade en missbildning. Nu inträffade detta i USA och man tänker kanske därför: "Typiskt amerikanare!"
Men se så icke, också i vårt värna Svearike utföras mängder av öronoperationer för att normalisera öron som äro utstående! Aftonbladet hade en av sina typiska frågor där läsarna får rösta på olika förslag. Ett av förslagen var att barn ska få operera öron om dem blir mobbade, det andra att man skulle få mobbarna att sluta mobba. Jag trodde att majoriteten självklart skulle välja att det andra alternativet. Få slut på mobbningen. Istället så var det en överväldigande majoritet som tyckte att plastikoperation var rätt väg att gå. Det är skrämmande. Inte nog med att man talar om för barnet att mobbarna har rätt, man talar om för mobbarna att de har rätt. Man talar om för barn att ens värde mäts i en yttre. Att om man inte faller inom det "normala" är man konstig och är skyldig att mobbas.
Jag tycker inte det är okej, jag tycker inte det är rätt sätt!

I den andra artikeln så var det som sagt ett gäng kristna ungdomsförbund som uppmanade ungdomar att vänta med sex och att inte onanera. Att inte springa iväg och ha sex så snart man fyller 15 är klokt, att inte ha för bråttom är klokt. Att uppmana folk att inte lära känna sig själva är inte klokt.
Tabut kring onani är inte nytt, det är mycket gammalt. Och fortfarande lika dumt, i mina ögon. Onani är ett av de bästa sätten att lära känna sin kropp och få självförtroende i en intim situation. Om du redan vet vad du tycker om och inte om är risken mindre att man gör illa sig själv. Givetvis är det som med allting annat att det är inte bra om saker går till överdrift, när det man gör blir viktigare än allting annat. Då pratar vi missbruk, det är ganska långt man måste gå för att något ska betraktas som missbruk. Att då och då ha kul med sig själv är inte missbruk och inte skadligt.
Det enda man uppnår när man uppmanar unga att inte ha sex är att få dem att skämmas för sina egna kroppars funktioner.

Dessa två artiklar har något mycket starkt gemensamt, de handlar om skam inför den egna kroppen. I det ena fallet hur kroppen ser ut, i det andra i hur kroppen fungerar. Det finns mängder med saker som är naturliga och som inte kommer att ändra på sig hur mycket man än försöker. Det som förändras är hur människor och samhälle ser på dessa saker.
Vårt samhälle som det ser ut i dag är mycket fokuserat på känslan skam.  Allting handlar om skam. Skam inför den egna kroppen, skam inför egna känslor, skam inför sina svagheter, skam inför sina styrkor.
Jantelagen - du ska inte tro att du är något.

Jag frågar mig själv: När ska vi sluta skämmas för oss själva? Kunna acceptera våra kroppar som de är, eller i ännu högre grad, få andra att acceptera våra kroppar som de är! Att inte känna skam inför våra känslor. Att kunna visa sina svagheter och att kunna känna stolthet för sina styrkor.
Vi kan inte leva med ständig känsla av skam och samtidigt må bra. Det ska inte behöva bli operation för att ens kropp inte accepteras av andra. Man ska inte behöva känna sig felaktig därför att man kan njuta av sin kropp.

Foldern som ungdomsförbunden satt ihop heter "Värt att vänta på!" Ja, vad då? Att vi ska sluta skämmas för oss själva?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar