lördag 13 augusti 2011

"Bestsellern Mary Potter"

Det är ingen nyhet och ingen hemlighet att böcker och filmer med Manliga hjältar säljer i högre grad än vad historier med kvinnliga hjältar gör. Just nu på bio går den sista filmen om Harry Potter, det är över 10år sedan första boken kom ut och spred succé världen över. Människor i alla åldrar över hela jorden känner till Harry Potter. Jag minns hur jag läste om böckerna gång på gång när det fortfarande var nytt och hur de öppnade en värld av mystik för mig. Nu när jag efter några år läser om böckerna än en gång slår mig tanken om huruvida boken hade varit en lika stor hit som J.K. Rowling hade valt en kvinnlig karaktär som sin huvudperson och hjälte. Istället för den modiga och ofta dumdristige pojke som vi alla känner (älskar eller hatar) hade det kanske varit en modig och ofta dumdristig flicka. Om vi tar och förmodar att historien i övrigt är oförändrad, utom ändringen att Harry Potter skulle ha varit en Mary Potter (eller Harriet vad man nu vill), skulle det verkligen blivit en så stor hit. Istället för en känslosam (förhållandevis) framåt pojke skulle vi kanske ha möts av en pojkflicka som skulle utmana allting omkring henne.

Jag betvivlar att framgången hade varit lika stor, även om detaljerna i historien anpassat sig till en hjältinna istället för hjälte, det skulle ha varit svårt för publiken att acceptera en sådan karaktär. Kvinnliga karaktärer rör sig helt enkelt inom det området. Världen som J.K. Rowling skapade är fantasifull och fylld med snygga detaljer. Och extremt traditionsbunden och konservativ. Den enda kvinnliga karaktären med ordentligt utrymme är Hermione Granger och framställs som en ofrånkomlig plugghäst och besserwisser. Så som det är typiskt i berättelser flankeras hon ofrånkomligen av två manliga karaktärer, båda mer framträdande än hon. Trots att hon flera gånger räddar situationen med sin kunskap suckar och stönar hennes vänner åt hennes kunskapsiver. Detta är något som också är väldigt typiskt.

För att lämna Harry Potter en stund och fundera på flera andra välkända historier. Till exempel en som lätt kan konkurrera med mr.Potter. Nämligen "Sagan om Ringen". I berättelsen figurerar det ytterst få kvinnor och ingen i sällskapet som för ringen till Mordor är kvinnor. De som finns spelar en tillbakadragen roll som mest verkar finnas för att få de manliga karaktärerna att framträda tydligare. I Matrix, för den som föredrar sådant, finns det bara en framträdande kvinnlig karaktär bland de som kämpar på den goda sidan. Har kvinnor en mer utpräglad roll i berättelser är de ofta onda och ska förgöras.

Fantasy är för mig en form av historier som släpper alla former fria. Personligen tycker jag om att beskriva starka och självständiga kvinnor, lika roligt är det att läsa om dem. Framåtdrivande och framträdande kvinnor som liksom sina manliga likar kämpar för det dem tycker är rätt. Att ha en kvinna som främsta huvudkaraktär är dock ofta ett bra sätt att få sin berättelse slaktad.

Så för att återvända till vår allas Potter för avslutningen. Jag betvivlar, förmodligen med god orsak, att böckerna skulle blivit än sådan hit om de hade handlat om Mary istället för Harry. Då skulle kanske aldrig sett dagens ljus eller stå och samla damm tillsammans med en massa andra spännande titlar vars enda fel är att en huvudkaraktären är kvinnlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar